Otel ve restoran işletmelerinin mutfağın da iş sağlığı ve güvenliği kontrolü oldukça önemlidir. Tüm mutfak çalışanları iş sağlığı güvenliği kurallarına uygun ortamda çalışmaları gerekmekte, mutfak ekipmanlarının ergonomik olması çalışanlara kolaylık sağlayabilir. Otel işletmelerinde kazalar, hastalıklar ve tehlikelere bakacak olursak,

Kas ve iskelet sisteminde oluşan hastalıklar, Bel kaymaları, sırt kaslarının zedelenmesi, bileklerin burkulması ve boyun tutulması kapı görevlileri ve belboyların başına sıkça gelmektedir. Otellere gelen çok sayıda konuğun bavullarının aceleyle içeriye taşınması, bu sıkıntılarla karşılaşılma riskini arttırmaktadır. Bu durumda oteller de kullanılacak ekipmanların çalışanlara zamandan kazandıracak, aynı zamanda işlerini kolaylaştıracak ürün ve ürün grupları gereklidir. Belboy arabaları, otele gelen konukların valiz ve çantalarının taşınması için kullanımı kolay, ergonomik ve dayanıklı bir otel ekipmanıdır.

Yanmalar ve kesmeler, mutfakta çalışanlar keskin bıçakla yemekleri hazırlarken çoğu zaman ellerini ve parmaklarını keserler. Mutfaklarda meyve ve sebzeleri doğramak ve etleri kıymak için elektrikle çalışan ve keskin bıçaklara sahip makinalar kullanılır. Bu makinaları kullanan çalışanların uygun kıyafet giyinmeleri önerilir, saçlarının sarkmasını önlemek için başlık takmaları gereklidir. Yanmalar ve haşlanmalar, aşçılar, bulaşıkçılar, diğer mutfak personeli ve çamaşırhane çalışanları arasında daha çok görülür. Kızartma yapmak için tavalarda kızdırılmış yağların üzerine donmuş yiyecekler düştüğünde veya su tanecikleri kızgın yağın üzerine geldiğinde sıçramalar olur. Bu yanmalar ve haşlanmalara karşı uygun kıyafetler giyilmelidir. Yerlere dökülmeler meydana geldiğinde zeminde kayganlaşma oluşur ve düşmeler meydana gelebilir.

Aynı zamanda restoranların her köşesinde temizlik ön planda olmalıdır. Her türlü katı ve sıvı yağın birikmesi önlenmelidir. Havalandırma sistemi, filtreler, gider boruları ve kanalları da yağlardan ve pisliklerden arındırılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir