gıda güvenliği

Bir yemek işletmesi için mutfak; yemek kalitesi, yiyecek maliyeti , hijyen ve sunum olmak üzere dört faktör açısından büyük bir önem arz etmektedir. Kaliteli, hijyenik ve düşük maliyetli yemek üretimini gerçekleştiren bir işletme, sunumunu da güzel yaparsa , sağlıklı ve memnun müşterilere sahip olacaktır. Bunun neticesinde de gelirlerini arttıracaktır. Kaliteli ve hijyenik yemek üretimi doğrudan müşteri memnuniyetini etkilerken, sunum da kalite ve hijyen gibi müşterilerine doğru yönde katkı sağlamaktadır.


Misafirlerin beslenme gereksinimlerini kapsayan mutfak, aynı zamanda onların sağlıklarıyla da yakından ilgilidir. Otel ve restaurant mutfaklarında üretilen yemeklerin hijyenik olmamasından kaynaklanan herhangi bir hastalık ya da zehirlenme, otel yada restaurant adına, geri dönülmesi çok güç olabilecek durumların doğmasına neden olacaktır. Bu nedenle gerek otel üst yönetiminin gerekse yiyecek içecek müdürünün mutfağa bu açıdan büyük bir önem vermesi gerekmektedir. Bu önemi nedeniyle, mutfak için “işletmenin kalbi” ifadesi kullanılmaktadır.

Yiyecek üretiminin yapıldığı alanlar kritik alanlar olarak değerlendirilmekte ve önemli bulunmaktadır. Yapılan en ufak bir hata ve dikkatsizlik çok pahalıya mal olarak, yiyeceği tüketen insanın zehirlenmesine neden olmakta hatta ölüm bile ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle, yiyecek içecek üretimi yapan firmaların, gerekli özeni göstererek güvenli gıda üretimi için personelini bilinçlendirip, hijyen ve sanitasyon ile ilgili kuralları işletmesinde kurması gereklidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir